Over Koraal

Over Bloedkoraal

Bloedkoraal; ook wel roodkoraal of edelkoraal genoemd is een zeer kostbare en zeldzame edelsteen. Het ontstaat als volgt: Koralen vormen riffen, atollen en koraalbanken met daarop vertakte bouwsels van (onder ander) kalk. Deze vertakte kalk bouwsels heten bloedkoraal skeletten en het kan de kleur rood, wit, zwart en blauwig hebben. De rode is het meest kostbaar en wordt ook het vaakst als edelsteen gebruikt. Bloedkoraal heeft een extreem langzame groeisnelheid. Het duurt vele jaren om zelfs een centimeter bloedkoraal te laten groeien.

Over Koraal

De vindplaats is vooral in het Middellandse-Zee gebied. Het wordt aangetroffen op een diepte van 2 tot 300 meter. De rode variant kan 20-40 cm hoog groeien, de zwarte tot wel 3 meter. Duizenden jaren lang hebben mensen koraal gebruikt voor decoratie en om te dragen als sieraden. Men gelooft dat bloedkoraal rijkdom, wijsheid en geluk brengt. Het winnen van bloedkoraal richt veel schade aan in het koraal gebied. Gelukkig is dit tegenwoordig streng verboden! Het mag alleen nog worden verkocht in bestaande antieke en vintage sieraden.
De skeletten van Bloedkoraal zijn niet allemaal hetzelfde, er zijn bepaalde kenmerken die kostbare Bloedkoralen onderscheiden van de minder waardevolle soorten. Het gaat hierbij vooral om het verschil in kleur, porositeit, hardheid en glans. Kostbare Bloedkoralen zijn bijvoorbeeld kleurrijk, hebben een dichte structuur en zijn minder poreus dan semi-kostbare koralen. Daarnaast glanzen ze meer en zijn zij moeilijk verkrijgbaar. Goedkopere koralen zijn daarentegen veel minder kleurrijk, poreus, zacht en eenvoudig te verkrijgen. Om dit soort Bloedkoraal van lagere kwaliteit geschikt te maken voor de productie moet het gestabiliseerd, gevuld en meestal geverfd worden om het er aantrekkelijker uit te laten zien. Bamboekoraal is bijvoorbeeld zo’n koraalsoort. Dit is een goedkopere koraalsoort en is niet, zoals soms gedacht wordt, een versteende wortel van een bamboeplant. Het heeft zelfs helemaal niets met bamboe te maken, behalve dan dat het zijn naam ontleend aan de uiterlijke gelijkenissen. Bamboekoraal is een betaalbaar diepzeekoraal dat bestaat uit versteend dood koraal. Voordat het geschikt is als sieraad moet dit koraal eerst gekleurd en geslepen worden. Ook heb je misschien wel eens gehoord van spons of schuimkoraal. Dit is niet zeldzaam. Het groeit tussen koraalriffen en is licht van gewicht, in de meeste gevallen niet bijgekleurd en ook niet altijd gestabiliseerd.

Over Bloedkoraal

Bloedkoralen waren een belangrijk onderdeel van de Nederlandse klederdracht. In de 16 eeuw is de klederdracht ontstaan waar de bloedkoralen sieraden bij hoorden, dit duurde tot de 20e eeuw. En zelfs nu nog zijn er enkele Nederlanders die de klederdracht dragen, maar ze zijn niet veel meer te vinden. Gelukkig zijn er in oudhollandse streken nog feestdagen die helemaal terug in de tijd gaan. De klederdracht was per streek net iets anders, ook de sieraden. Vroeger waren de meeste mensen niet rijk. Toch droegen ze sieraden, omdat die bij de klederdracht hoorden. Meisjes kregen gouden sieraden als ze op hun 18de jaar belijdenis in de kerk deden. De mannen hadden bijna allemaal een gouden of zilveren zakhorloge aan een ketting. Vrouwen droegen na het werk op het land een bloedkoralen collier, die bestond vaak uit meerdere strengen met kralen en een gouden of zilveren sierslot.
Onbewerkt koraal is mat, wanneer het gepolijst is komt er een mooie glas glans. Heel oude koralen in sieraden kunnen een vet glans hebben of iets aan de matte kant zijn. Koraal is gevoelig voor hitte, zuren, en hete baden. Draag de steen (of het sieraad met de steen er in) dus niet tijdens het wassen, douchen of badderen, insmeren van crème, tijdens het zonnen etc. De kleur kan verbleken tijdens het dragen maar bij goede verzorging zou dit niet snel gebeuren.

Over Bloedkoraal

Door het uitzonderlijke karakter van Bloedkoraal zal je het eigenlijk nooit voor een spotprijsje vinden. Het is uitsluitend nog verkrijgbaar op antiekmarkten, in antiekwinkels of in speciaalzaken. Je vindt hier prachtige antieke streeksieraden met soms nog echt gouden of zilveren sloten. Vroeger was dit Bloedkoraal immers nog niet, of in mindere mate, beschermd. Echt natuurlijk gekleurd Bloedkoraal is uiterst zeldzaam en er hangt dan ook een flink prijskaartje aan.