Vintage sieraden Glossarium

Verklarende woordenlijst vintage sieraden

Preloved sieraden

Preloved sieraden zijn juwelen die al eens eerder met liefde gedragen zijn. Hierdoor hebben deze sieraden een geheel eigen achtergrond en zijn ze in veel gevallen slechts één keer verkrijgbaar. Dit soort juwelen kost vaak aanzienlijk minder dan de originele prijs en biedt jou daarmee de unieke kans om je sieradencollectie op voordelige wijze uit te breiden.
De conditie van preloved sieraden is doorgaans uitstekend, want na inkoop door de juwelier worden ze zorgvuldig gereinigd en waar nodig hersteld. Met jouw aankoop schenk je deze zo goed als nieuwe juwelen een tweede leven en draag je een steentje bij aan een duurzame toekomst waarin kostbare grondstoffen circulair worden gebruikt.

Vintage sieraden

Vintage sieraden zijn preloved juwelen die minimaal 20 jaar en maximaal 100 jaar oud zijn. Alleen juwelen die voldoen aan deze criteria, mogen het label ‘vintage’ dragen. Hierdoor zijn er vintage sieraden met eindeloos veel verschillende stijlen en afkomstig uit uiteenlopende tijdperken. De oudste vintage juwelen hebben een herkomst uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

Antieke sieraden

Antieke sieraden zijn preloved juwelen die minimaal 100 jaar oud zijn. Alleen juwelen die voldoen aan deze criteria, mogen het label ‘antiek’ dragen. Dit soort sieraden is vaak zeer schaars en vertegenwoordigt daarmee een bijzondere waarde. Vanwege de hoge leeftijd is een goede onderhoudstoestand bij antieke juwelen een extra aandachtspunt.

Circulaire sieraden

Circulaire sieraden zijn juwelen die niet gemaakt zijn van nieuwe grondstoffen. Dit kunnen preloved sieraden zijn die door een vorige eigenaar al eens eerder zijn gedragen, maar ook volledig nieuwe sieraden die gemaakt zijn van eerder gebruikte materialen. Het grote voordeel van circulariteit is een zuinige omgang met kostbare grondstoffen door deze waar mogelijk te hergebruiken.

Legering van sieraden

Sieraden zijn vaak gemaakt van een mengsel van twee of meer metalen. Dit mengsel noemen we ook wel de legering. De legering is nodig om sieraden te creëren die hard en vormvast zijn. Een materiaal als goud is in zijn puurste vorm (24 karaat) van nature zacht, waardoor gouden sieraden nooit zijn gemaakt van 100% puur goud.

Het toevoegen van andere (edel)metalen maakt het sieraad vormvast en bestendig tegen verbuigen bij het dragen. Ook resulteert dit in verschillende (goud)kleuren, waardoor de keuze voor een legering kan worden ingegeven door esthetische overwegingen. Zo is geelgoud een legering met zilver en koper, witgoud een legering met palladium, zilver of zink en roségoud een legering met koper.