Over smaragd

Smaragd

Een smaragd wordt in het Engels ook wel emerald genoemd en is – over het algemeen – een groene steen met daarin chromium en vanadium. De steen is vaak troebel als gevolg van de vele inclusies. Een heldere steen is vaak duurder dan een meer troebelere variant. De steen wordt gezien als koning van de edelstenen en is ook een van de meest bekende edelstenen op aarde. Astrologisch gezien hoort de steen bij de maand mei en het corresponderende sterrenbeeld is stier.

De naam smaragd is afkomstig van het Latijnse woord smaragdus. Over waar dat Latijnse woord vandaan komt bestaat onduidelijkheid. Het kan zijn afgeleid van het Griekse smaragdos, wat groene steen betekent, maar ook van het Griekse woord smaragein, wat donderen of onweren betekent. Smaragd zou dan bliksemende steen of dondersteen betekenen. Andere theorieën verwijzen naar het Arabische achmardi (‘groenachtig’) of het Hebreeuwse bâréket (‘schitterende steen’). Smaragd is al 4000 jaar bekend als siersteen of helende steen. In veel culturen staat smaragd voor eeuwige jeugd of zelfs onsterfelijkheid. De groene kleur wordt gezien als symbool van het altijd terugkerende groen na een winter. Smaragd is een transparante edelsteen, een mineraal en net als aquamarijn is het een variant van beril. Al ruim 4000 jaar lang wordt deze edelsteen gebruikt om te genezen en om te dragen als sieraad. Het staat symbool voor macht en onsterfelijkheid.

Een losse smaragd kopen is enorm prijzig, voor een klein steentje heldergroene smaragd betaal je al snel een paar honderd euro. Hoe groter en mooier smaragd is, hoe duurder het wordt. Omdat deze steen zo duur is worden er ook veel imitatie stenen gemaakt, deze zijn een stuk goedkoper. Omdat de heldergroene smaragd zo prijzig is wordt het vaak als klein steentje verwerkt in een sieraad zoals in een ring of in oorbellen. Dit groene juweel schittert mooi in het licht en heeft iets magisch. Smaragd kan ook gedragen worden als ketting, ketting hanger of armband. De kleur en kwaliteit van de edelsteen bepalen de prijs van het sieraad. Naast de heldergroene smaragd is er ook een niet transparante versie. De kleur hiervan is vaak donkergroen met lichte en donkere elementen. Deze steen is goedkoper dan de heldere variant en te koop als ruwe steen, sieraad of knuffelsteen.

De oudst bekende klassieke vindplaats van smaragd zijn de Cleopatra VII-mijnen in Egypte. Ooit was dit de enige vindplaats. In de middeleeuwen werden deze mijnen vergeten, tot ze in de 19e eeuw werden herontdekt. De mooiste hier gevonden smaragden zitten volgens overlevering in de schat van de Turkse sultans of in de Iraanse schat. Tijdens het Romeinse Rijk was een smaragd mijn in het Habach-dal in Oostenrijk bekend. Tegenwoordig worden smaragden gewonnen in Colombia, Brazilië, de VS en in Rusland. Tevens zijn in Afrika en Azië een aantal belangrijke vindplaatsen.

 

Over Smaragd Ring foto

GEZONDHEID

 
De geneeskrachtige smaragd heeft een krachtige werking op de gezondheid en staat in verbinding met het hartchakra. Het is een stimulans voor de liefde, het geeft inspiratie, positiviteit en laat je genieten. Deze edelsteen werkt positief wanneer er samengewerkt moet worden, maar ook bij vriendschappen en relaties. Het geeft je een gevoel van eenheid. Lichamelijk kan smaragd helpen bij epilepsie, reuma en hartproblemen. Het versterkt het cognitieve vermogen, het geheugen en helpt bij slapeloosheid en nachtmerries. Je kunt de steen onder het hoofdkussen leggen of op het nachtkastje om ‘s nachts van de energieën te profiteren. Vroeger werd smaragd al gebruikt om het gezichtsvermogen te verbeteren, het kan slechtziendheid verminderen. Naast het genoemde verscherpen van het gezichtsvermogen wordt van smaragd gezegd dat het de pijn bij bevallingen vermindert, dat het helpt bij slapeloosheid en bescherming biedt tegen verleiding. Smaragd zou dan ook de echtelijke trouw bevorderen. Volgens een legende zou de steen bij ontrouw van de drager zelfs bruin worden.
 

GEBRUIK IN HET VERLEDEN

 
Naast de Egyptenaren met hun mijnen hechten ook de Romeinen al waarde aan smaragd. Keizer Nero had zelfs een soort kijkglas van smaragd waarmee hij naar de gladiatorspelen keek. Smaragd zou het zichtvermogen versterken. Bij de Inca’s en Azteken waren de stenen ook zeer geliefd. De Spaanse veroveraars konden dan ook veel smaragden buitmaken en wisten de vindplaatsen in Colombia te vinden. De waardering is door de eeuwen gebleven. Er zijn zelfs smaragden bekend die wat waarde betreft niet voor diamanten of robijnen onderdoen.