Diamant is het hardste materiaal dat op de wereld voorkomt. Diamant bestaat uit zuivere koolstof die diep in de aarde door enorme hitte en onder zware druk is uitgekristalliseerd en in de loop der tijd onder invloed van weersomstandigheden dichter aan de oppervlakte is gekomen. Hierdoor heeft de mens ze gevonden en zijn ze als delfstof te winnen. Diamant heeft de eenvoudigste samenstelling van alle edelstenen. Diamant heeft een achtkantige grondvorm, twee piramiden met de basis op elkaar. Een ruwe diamant kenmerkt zich verder door zijn opmerkelijke schittering. De diamant is één van de “negen edelstenen” in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen.
Diamant dankt zijn naam aan de hardheid. De naam komt van het Oudgriekse adamas, wat onverslaanbaar betekent. Diamant zou al in 2500 v.Chr. gebruikt zijn door de Chinezen om edelstenen te polijsten. Rond dezelfde tijd zouden diamanten in India al als sieraad gedragen zijn. In de 5e en 6e eeuw werden diamanten ook in Europa bekend. De diamantnijverheid ontstond in de 15e eeuw in Brugge, toen Lodewijk van Berken in 1456 het diamantslijpen uitvond. Door ontwikkelingen verplaatste het centrum van de diamantnijverheid zich eerst naar Antwerpen en later naar Amsterdam.
Diamanten werden tot de 18e eeuw alleen in India gewonnen. Daarom komen alle bekende diamanten uit de geschiedenis daar vandaan. Sinds het begin van de 18e eeuw werden meer vindplaatsen ontdekt, in 1714 in Brazilië, in 1866 in Zuid -Afrika en kort daarna in Kimberley. In de 20e eeuw kwamen daar nog vindplaatsen in Siberië, Canada en Australië bij. De top 5 van landen die op dit moment 90% van de wereldproductie verzorgt zijn Australië, Zaïre, Rusland, Botswana en Zuid-Afrika. Diamanten zijn altijd een symbool van rijkdom geweest en van bijna alle kroonjuwelen, schatkamers en museale collecties vormen ze een onderdeel. Daarnaast is diamant altijd geassocieerd met liefde en romantiek. In de middeleeuwen geloofde men dat een diamant een magnetische aantrekkingskracht uitoefende op geliefden die een ring met diamanten droegen. Aan diamanten zijn talrijke legendes verbonden en vaak worden er magische of beschermende krachten aan toegekend.
Bij de juwelier hebben we veel sieraden van verschillende materialen. De meeste vragen ontstaan over de edelstenen die in sieraden worden gebruikt. Diamant is een kostbaar en duur materiaal om juwelen van te maken, maar tegenwoordig is het ook heel normaal om zirkonia of labgrown diamonds te gebruiken.
Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en vertegenwoordigd daarmee ook een 10 op de schaal van Mohr. Diamant is een transparant kristal met een hoge brekingsindex, wat betekent dat zon- en daglicht mooi wordt weerkaatst in de transparante steen, wat het een mooie en geschikte edelsteen maakt om te gebruiken in sieraden en juwelen. Diamant wordt zelfs in de industrie gebruikt om mee te slijpen omdat het zo’n hard gesteente is. Diamant is zeldzaam en is daardoor schaars. De bewerking van diamant is een specialistisch werkje en de prijs van diamant wordt bepaald door onder andere het gewicht (karaat), zuiverheid, manier van slijpen en de kleur.
LABGROWN DIAMANT
Een labgrown diamant heeft precies dezelfde scheikundige eigenschappen als een natuurdiamant, alleen wordt het proces van de vorming en groei van diamant in een laboratorium nagebootst en aanzienlijk versneld. Doet een natuurdiamant er heel wat jaren over om gevormd te worden, is een labgrown diamant binnen 12 weken klaar. Daardoor ligt de prijs van een labgrown diamant van 30 tot 40% lager dan natuurdiamant. Klik hier voor onze blog over labgrown diamonds!
ZIRKONIA
Zirkonia ziet eruit als diamant maar heeft hele andere scheikundige eigenschappen. Zirkonia wordt synthetisch gefabriceerd van andere materialen dan diamant en natuurdiamant is een natuurproduct wat in de natuur wordt gevormd. Met het menselijk oog (zelfs met loep) is het verschil tussen diamant en zirkonia bijna niet de onderscheiden. Daarom is zirkonia een populair product om te gebruiken bij sieraden en juwelen. Omdat het gefabriceerd wordt is er geen schaarste op zirkonia en daardoor is de prijs een stuk lager. Om deze redenen en omdat het het enige materiaal met andere scheikundige eigenschappen is wat het dichtst in de buurt komt van diamant, is het een populaire steen om te gebruiken in sieraden.
BRILJANT
Sommige mensen denken dat briljant een soort diamant is wat zeldzamer en daardoor duurder. Dat is niet waar. Briljant is de slijpwijze van de edelsteen. Een zirkonia kan bijvoorbeeld briljant geslepen zijn, maar diamant ook. Elk soort edelsteen kan je briljant slijpen. Briljant slijpen is ontzettend moeilijk en specialistisch, daarom ligt de prijs van briljant geslepen stenen hoger dan anders geslepen stenen. Er zijn nog veel meer manieren om een edelsteen te slijpen. Briljant is er daar één van.
Kortom, het verschil tussen diamant en zirkonia is dat een diamant een natuurproduct is en een hardheid heeft van 10 op de schaal van Mohr. Zirkonia is in de fabriek gemaakt, lijkt als geen enkel ander product zoveel op diamant en heeft een hardheid van 8,5 op de schaal van Mohr. Omdat zirkonia niet schaars of zeldzaam is is deze vele malen goedkoper dan diamant. Briljant is geen edelsteen, Briljant is een manier van slijpen.
Kortom, briljant is niet een soort edelsteen of diamant, maar de slijpwijze van de edelsteen. Natuurdiamant wordt over vele jaren in de natuur gevormd, labgrown diamant heeft dezelfde scheikundige eigenschappen als natuurdiamant, alleen wordt dit proces versneld in een laboratorium. Zirkonia komt qua eigenschappen het dichtst in de buurt van diamant, maar heeft een hele andere scheikundige samenstelling en wordt synthetisch gefabriceerd. Hierdoor ligt de prijs veel lager dan natuurdiamant of zelfs labgrown diamant.