Over Saffier

Over Saffier

De saffier is net als de robijn een variant van het mineraal Korund en kan allerlei kleuren hebben. Blauw is de populairste kleur en het meest kostbaar. Deze blauwe kleur wordt veroorzaakt door titaan en Ijzerdeeltjes. Aan de blauwe keur dankt de steen haar naam, al is de herkomst onduidelijk. Komt het uit het Grieks (sáppheiros), Latijn (sapphires) of Hebreeuws (Sapir), wat allemaal ‘blauwe steen‘ betekent, of is de naam afgeleid uit het Sanskriet, waar Sanipriyam ‘lieveling van Saturnus’ betekent. De saffier is één van de “negen edelstenen” in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen.

Over Saffier geslepen

Zolang als bekend is zijn saffieren geliefd als edelsteen, vanwege hun schoonheid en eigenschappen. Sinds de oudheid wordt de steen gevonden op het eiland Sri Lanka. Er worden soms bijzonder grote stenen gevonden, zelfs tot wel 20 kilo, maar die hebben geen edelsteenkwaliteit. In 1974 werd wel een kostbare vondst gedaan, twee stenen van 144 en 300 karaat. Aan saffieren worden speciale krachten en eigenschappen toegedicht. Een saffier zou zijn eigenaar kracht, eer en onsterfelijkheid verlenen. Daarnaast was de saffier het symbool voor rijkdom en zou ruzie en verdriet voorkomen.

WINNING EN WAARDE

Saffieren worden gewonnen in Azië (Sri Lanka, Thailand, India, China en Myanmar), Oost Afrika, Madagaskar, Australië en de VS (Montana). De verschillende vindplaatsen leveren divers getinte blauwe saffieren. De korenbloemblauwe saffieren uit Kasjmir worden het hoogst gewaardeerd. De saffieren uit Sri Lanka zijn bleker, die uit Montana hebben een metaalglans en die uit Australië hebben een donkerblauwe schaduwkant, waardoor ze bijna zwart lijken. Alle Korund met edelsteenkwaliteit die niet rood of blauw is wordt saffier genoemd. Naast blauw zijn er kleurloze, gele, roze en violette saffieren. Deze zijn minder waard dan de blauwe. Uitzondering is de oranje-roze saffier (Padparadja). Deze is erg zeldzaam en dus kostbaar.

Over Saffier hanger

GEBRUIK IN HET VERLEDEN

Al eeuwenlang worden saffieren gewaardeerd vanwege hun koninklijke blauwe kleur en hardheid. Koningen uit India versierden hun kleding met de stenen uit Sri Lanka en hun vrouwen en vrouwen uit het oude Griekenland droegen saffieren in hun haar. In de Middeleeuwen werden saffieren gebruikt in sieraden bij verloving of bruiloft. Gedacht werd dat de saffier trouw en vriendschap in de relatie bevorderde. Ze werden ook gebruikt in amuletten tegen zwarte magie en hekserij. In de 12e eeuw moesten alle bisschoppen op bevel van paus Innocentius een gouden ring met saffier dragen. Het zou hen helpen de spirituele waarheid te zien en hun kuisheid bevorderen. Het blauw zou de drager nader tot God brengen.

EIGENSCHAPPEN

Saffieren worden tegenwoordig vooral verwerkt in sieraden. Aan de steen worden helende krachten en verschillende eigenschappen toegekend. Een saffier heeft met name effect op de geest en het brein van de drager. De saffier werkt kalmerend, bevordert de geestelijke gezondheid en geeft wijsheid en inzicht. Daarnaast beschermt de steen je tegen psychische aanvallen en mensen die je mentaal proberen te domineren.