Over de Zuidzee Parel

Over de Zuidzee Parel

De Zuidzee parels die ook wel zoutwaterparels worden genoemd, vallen op door het formaat en het kleurenpalet dat varieert van wit naar zilver en goud. Het gemiddelde formaat van een Zuidzee parel is 12 mm, en is daarmee één van de grootste parelsoorten. Zuidzee parels worden gekweekt met behulp van de oester Pinctada Maxima. Deze oester kan wel 30 cm groot worden en 5 kg wegen. In deze oester wordt een klein bolletje parelmoer ingebracht. Rondom deze kern groeit de parel. Dat duurt drie tot vier jaar. De kleur van de buitenste rand van de oester vertelt wat voor kleur de parel zal krijgen. Is de rand goudkleurig – de goudlipoester, dan groeit er een goudkleurige parel in de oester, is de buitenrand wit -de witlipoester- dan ontstaat er een witte parel. Kweekgebieden van deze Zuidzee parels zijn te vinden in de Zuid-Chinese zee, de Indische zee in de nabijheid van Australië, de Filipijnenzee en de Golf van Bengalen.

 

zuidzee parel

KWEKERIJ

De parelkwekerijen worden door verschillende overheidsinstantie’s gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de oester goed worden verzorgd. Zuidzee parels worden vaak verwerkt door ze aan elkaar te rijgen en te knopen om bijvoorbeeld een armband of een halssnoer te maken. Maar dat niet alleen. De Zuidzeeparel past ook heel goed in een gouden ring, zilveren oorbellen of een mooie hanger. Ook halssnoeren van Zuidzee parels in de verschillende kleuren wit, goud en zilver zijn momenteel heel erg geliefd. De Zuidzee parels worden ook veel verkocht als klassieke oorsteker met zilver of goud.
Zuidzee parels hebben een prachtige glans, een luster, zo mooi! Zuidzee parels zijn er in natuurlijke kleuren die je nergens anders op aarde kunt vinden. De witte en gouden parels uit de Zuidzee hebben hele dikke parelmoerlaag. De glans van Zuidzee parels is satijnachtig, het lijkt of je naar binnen in de parel kunt kijken. Het is een andere glans dan de spiegelachtige glans van een Akoya-parel.

 

zuidzee parel doosje

Zuidzee parels zijn kostbare parels, het kweken van een Zuidzee parels neemt 3 tot 4 jaar in beslag. Deze parels zijn een natuurproduct en de parels hebben dus ook kleine oneffenheden, kleine putjes of zijn niet helemaal rond, vele van deze onvolkomenheden doen geen afbreuk aan de schoonheid of de waarde van de parel. De meest perfect parels zijn het duurst net als perfecte barok parels. Om de prijs redelijk te houden worden in oorbellen vaak parels met een oneffenheid gebruikt die dan aan de achterzijde wordt geplaatst.

De Zuidzeeparel oester ( Pinctada maxima) is met recht de ‘Koningin Maxima’ van de parels. Misschien is het geen toeval dat onze eigen Koningin ook zo dol is op Zuidzee parels en ze vaak draagt. De oesters zijn niet op te kweken en moeten handmatig worden opgedoken om vervolgens te gebruiken voor het kweken van parels. Diverse jaren is geprobeerd om het kweekterrein van de Zuidzeeparels uit te breiden, echter met weinig succes omdat de oesters niet buiten hun eigen natuurlijke omgeving gedijen. Zuidzee parels wit en multicolor.